top of page
Search

Hamburgerbröd

Vem har sagt att hamburgare måste vara dålig mat? Hembakade hamburgerbröd med grahamsmjöl blir både smakrika och hälsosamma. Gör du sedan själva burgaren med bönor eller någon annan grön proteinkälla blir du både klimathjälte och hälsokock. Blir det någ­ra bröd över är de garanterat slut efter frukost. Värm dem kort i ugnen (150 grader) och de blir som nybakta!

16 st


Ingredienser

50 g jäst

5 ½ dl fingervarmt vatten (37 grader)

6 ½ dl vetemjöl (gärna vetemjöl special för starkare jäskraft)

6 ½ dl grahamsmjöl

1 tsk salt

1 msk rapsolja

1 msk honung


Topping (valfritt)

1 ägg till pensling

Frön (t ex solrosfrön, sesamfrön)


Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en smidig deg, gärna i en hushållsassistent eller med elvisp med degkrokar. Låt jäsa i 30 minuter under en kökshandduk. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till 16 hamburgerbröd. Degen är ganska kladdig men använd mjölade händer, en degskrapa och knåda inte mer än nödvändigt. Sätt ugnen på 250 grader (något lägre om du använder varmluft). Lägg hamburgerbröden på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en kökshandduk i ca 45 min. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön om du vill. Ställ in i ugnen och grädda i ca 10-12 minuter. Låt bröden svalna på ett bakgaller.


Bröd är generellt klimatsmart mat. Sädesslag kräver liten yta för odling och de flesta går att få från Sverige. Besök gärna lokala kvarnar och botanisera bland småskaliga mjölsorter, de kan ge fantastiska bröd!

Näringsvärde per hamburgerbröd

Energi 182 kcal | Fett 1,7 g, varav mättat 0,2 | Kolhydrat 33,5 g | Fibrer 4,1 g | Protein 5,6 g




bottom of page