Inget ont om chips och ostbågar. Jo, förresten, bort med dem. Ta fram det du har hemma och gör dina egna snacks, precis som i de blå zonerna. Perfekt till fredagsmyset, fördrinken och som tilltugg.
Chili- och apelsinrostade nötter/frön
ca 6 portioner
Ingredienser
300 g blandade nötter/frön (t ex pumpakärnor, solrosfrön, valnötter och hasselnötter)
Finrivet skal av 1 apelsin
1 tsk chiliflakes
2 krm salt
Gör så här
Rosta nötter och frön i en het torr stekpanna tills de får lite färg. Rör om så att det inte bränns. Tillsätt apelsinskal, chiliflakes och salt. Blanda om och låt svalna.
Näringsvärde per portion
Energi 319 kcal | Fett 30,2 g, varav mättat 2,4 | Kolhydrat 1,1 g | Fibrer 6,9 g | Protein 8,5 g
Rotfruktschips
ca 6 portioner
Ingredienser
500 g blandade rotfrukter som t ex morötter, rödbetor, sötpotatis och palsternacka
2 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader. Skrubba rotfrukterna och skär de i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg allt i en skål och häll på olja och flingsalt. Blanda om och lägg upp rotfrukterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 1 ½ timme tills rotfrukterna blivit knapriga. Rör om/vänd några gånger under tiden. Låt svalna innan servering.
Näringsvärde per portion
Energi 80 kcal | Fett 4,6 g, varav mättat 0,4 | Kolhydrat 8 g | Fibrer 2 g | Protein 0,8 g
Edamamesnacks
6 portioner
Ingredienser
500 g frysta edamamebönor med skal
½ tsk flingsalt
1 tsk chiliflakes
Gör så här
Koka de frysta bönorna enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet från bönorna och torka dem med hushållspapper. Blanda flingsalt och chiliflakes och strö över bönorna.
Servera!
Tänk på att dra ut bönorna ur skidan när du äter dem, skalet är lite träigt.
Näringsvärde per portion
Energi 65 kcal | Fett 2 g, varav mättat 0,3 | Kolhydrat 2 g | Fibrer 2,2 g | Protein 5,5 g
Snacksen är inte bara galet goda utan också klimatsmarta och riktigt hälsosamma. Forskning visar att vi behöver äta mycket mer nötter, frön, grönsaker och baljväxter för både hälsans och planetens skull. Välj gärna de ekologiska varianterna så bevaras den biologiska mångfalden bättre.
留言