Search

Hälsosamma snacks

Ing­et ont om chips och ostbågar. Jo, för­res­ten, bort med dem. Ta fram det du har hem­ma och gör dina egna snacks, precis som i de blå zonerna. Per­fekt till fre­dags­my­set, för­drin­ken och som tilltugg.

Chili- och apelsinrostade nötter/frön

ca 6 portioner


Ingredienser

300 g blandade nötter/frön (t ex pumpakärnor, solrosfrön, valnötter och hasselnötter)

Finrivet skal av 1 apelsin

1 tsk chiliflakes

2 krm salt


Gör så här

Rosta nötter och frön i en het torr stekpanna tills de får lite färg. Rör om så att det inte bränns. Tillsätt apelsinskal, chiliflakes och salt. Blanda om och låt svalna.


Näringsvärde per portion

Energi 319 kcal | Fett 30,2 g, varav mättat 2,4 | Kolhydrat 1,1 g | Fibrer 6,9 g | Protein 8,5 g


Rotfruktschips

ca 6 portioner


Ingredienser

500 g blandade rotfrukter som t ex morötter, rödbetor, sötpotatis och palsternacka

2 msk rapsolja

1 tsk flingsalt


Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader. Skrubba rotfrukterna och skär de i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg allt i en skål och häll på olja och flingsalt. Blanda om och lägg upp rotfrukterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 1 ½ timme tills rotfrukterna blivit knapriga. Rör om/vänd några gånger under tiden. Låt svalna innan servering.


Näringsvärde per portion

Energi 80 kcal | Fett 4,6 g, varav mättat 0,4 | Kolhydrat 8 g | Fibrer 2 g | Protein 0,8 g


Edamamesnacks

6 portioner


Ingredienser

500 g frysta edamamebönor med skal

½ tsk flingsalt

1 tsk chiliflakes


Gör så här

Koka de frysta bönorna enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet från bönorna och torka dem med hushållspapper. Blanda flingsalt och chiliflakes och strö över bönorna.

Servera!


Tips!

Tänk på att dra ut bönorna ur skidan när du äter dem, skalet är lite träigt


Näringsvärde per portion

Energi 65 kcal | Fett 2 g, varav mättat 0,3 | Kolhydrat 2 g | Fibrer 2,2 g | Protein 5,5 g

Snacksen är inte bara galet goda utan också klimatsmarta och riktigt hälsosamma. Forskning visar att vi behöver äta mycket mer nötter, frön, grönsaker och baljväxter för både hälsans och planetens skull. Välj gärna de ekologiska varianterna så bevaras den biologiska mångfalden bättre.



Recent Posts

See All