top of page
Search

Sötpotatis- & morotsbiffar med fetaostkräm

Söt­po­ta­tis och rot­fruk­ter är en lysan­de kom­bo. Varför inte bjuda grannen eller vännen på middag och inspirera fler att äta hälsosamt och vegetariskt?


4 port.

Grynsallad

2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

1 dl kokta gröna ärtor

65 g blandad grönsallad

2 msk raps- el olivolja

Salt

Svartpeppar


Fetaostkräm

75 g fetaost

2 dl matyoghurt

2 krm svartpeppar

1 krm salt


Sötpotatis- & morotsbiffar

350 g morötter

200 g sötpotatis

1 liten gul lök

1 ägg

1 dl vetemjöl

½ dl finhackad persilja

½ tsk salt

1 ½ krm svartpeppar

1 msk rapsolja

1 msk rapsolja till stekningen


Gör så här

Grynsallad: Tillaga matgrynen enligt anvisningar på förpackningen. Blanda ihop dem med ärtorna och salladen. Ringla över olja och smaka av med salt och peppar.

Fetaostkräm: Mosa fetaosten med en gaffel och blanda ihop med matyoghurt, svartpeppar och salt.

Biffar: Skala sötpotatisen och morötterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och koka grönsakerna under lock tills de mjuknar (ca 15 min). Mosa sötpotatisen och morötterna grovt, gärna med en potatisstöt. Skala löken, riv den grovt och blanda ihop med sötpotatis, morötter, ägg, mjöl, kryddor och olja. Låt stå ca 10 min. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Klicka ner ca ½ dl smet i stekpannan och forma till biffar. Stek på medelvärme i ca 4-5 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomgräddade. Servera biffarna tillsammans med grynsalladen och toppa med fetaostkräm.


Sötpotatis är en näringsrik och klimatsmart knöl, framför allt när vi väljer de ekologiska varianterna. Håll gärna utkik efter de svenska varianterna som har börjat odlas i liten skala. Välj helst den KRAV-märkta fetaosten, den är bäst för klimatet. På Okinawa är sötpotatis en stapelvara och används året runt. Under andra världskriget var det under längre perioder den enda mat som fanns att tillgå. Idag är framför allt den lila varianten populär och används i allt från maträtter till bakverk.

Anpassa för dig

Laktosfri: Äkta fetaost innehåller lite laktos, men är du känslig så välj den laktosfria varianten. Välj laktosfri matyoghurt eller laktosfri turkisk yoghurt

Mjölkfri/Vegan: Byt ut matyoghurt mot t ex havrebaserad fraiche och använd vegansk fetaost, alternativt smaksätt såsen med örtkryddor istället, t ex basilika, oregano eller mynta.

Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur och glutenfritt mjöl i biffarna


Näringsvärde per portion

Energi 545 kcal | Fett 25,8 g, varav mättat 7,2 g | Kolhydrat 57,4 g | Fibrer 9,5 g | Protein 16,2 g

bottom of page