Förförisk, fulländad och frontmatad med finurliga fiber och fantastiska fullkorn av havre. Förberedd för fräsch frukost (färdig att förbruka!). Formidabel festmåltid för finsmakare blir familjens favorit?

Ca 20 portioner
Ingredienser
2 dl havrekross
5 dl havregryn
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1 msk malen kanel
1 krm salt
1/2 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk rapsolja
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havrekross, havregryn, solroskärnor, pumpakärnor, kanel och salt i en bunke.
Blanda äppeljuice och rapsolja och häll över i skålen. Rör om ordentligt. Lägg bakplåtspapper på en plåt, häll över blandningen och fördela den så jämnt som möjligt över plåten. Rosta granolan i mitten av ugnen ca 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum framförallt vid kanterna så att granolan inte bränns. Låt svalna och häll sen över i en burk med tätslutande lock.
Tips!
Smaksätt gärna granolan med olika kryddor. Innan rostning med tex kardemumma eller kanel. Efter rostning (och efter att den svalnat) med 1 dl torkade äppelbitar eller annan torkad frukt och/eller hackade nötter. Granolan håller i 1-2 veckor i sluten burk.
Granolan är ett miljömässigt bra frukostval - varken havre eller pumpa kräver mycket mark för odling och väljer du KRAV eller EU-ekologiska solroskärnor blir blandningen kanon.
Anpassa vid behov
Glutenfri: öka till 6 dl glutenfria havregryn och ersätt havrekrosset med 1 dl hackade nötter eller mer solros- eller pumpakärnor
Näringsvärde per portion
Energi 143 kcal | Fett 8,4 g, varav mättat 1 | Kolhydrat 10,6 g | Fibrer 2,6 g | Protein 5 g
Comments