Världens bästa granola
- Healthy blue habits
- Feb 1, 2023
- 1 min read
Förförisk, fulländad och frontmatad med finurliga fiber och fantastiska fullkorn av havre. Förberedd för fräsch frukost (färdig att förbruka!). Formidabel festmåltid för finsmakare blir familjens favorit?

Ca 20 portioner
Ingredienser
2 dl havrekross
5 dl havregryn
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1 msk malen kanel
1 krm salt
1/2 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk rapsolja
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havrekross, havregryn, solroskärnor, pumpakärnor, kanel och salt i en bunke.
Blanda äppeljuice och rapsolja och häll över i skålen. Rör om ordentligt. Lägg bakplåtspapper på en plåt, häll över blandningen och fördela den så jämnt som möjligt över plåten. Rosta granolan i mitten av ugnen ca 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum framförallt vid kanterna så att granolan inte bränns. Låt svalna och häll sen över i en burk med tätslutande lock.
Tips!
Smaksätt gärna granolan med olika kryddor. Innan rostning med tex kardemumma eller kanel. Efter rostning (och efter att den svalnat) med 1 dl torkade äppelbitar eller annan torkad frukt och/eller hackade nötter. Granolan håller i 1-2 veckor i sluten burk.
Granolan är ett miljömässigt bra frukostval - varken havre eller pumpa kräver mycket mark för odling och väljer du KRAV eller EU-ekologiska solroskärnor blir blandningen kanon.
Anpassa vid behov
Glutenfri: öka till 6 dl glutenfria havregryn och ersätt havrekrosset med 1 dl hackade nötter eller mer solros- eller pumpakärnor
Näringsvärde per portion
Energi 143 kcal | Fett 8,4 g, varav mättat 1 | Kolhydrat 10,6 g | Fibrer 2,6 g | Protein 5 g
Comments