top of page
Search

Världens bästa granola

För­fö­risk, full­än­dad och front­ma­tad med finur­li­ga fiber och fan­tas­tiska full­korn av havre. Förberedd för fräsch fru­kost (fär­dig att för­bru­ka!). For­mi­da­bel fest­mål­tid för fin­sma­ka­re blir famil­jens favorit?


Ca 20 portioner


Ingredienser


2 dl havrekross

5 dl havregryn

2 dl solroskärnor

2 dl pumpakärnor

1 msk malen kanel

1 krm salt

1/2 dl koncentrerad äppeljuice

1 msk rapsolja


Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havrekross, havregryn, solroskärnor, pumpakärnor, kanel och salt i en bunke.

Blanda äppeljuice och rapsolja och häll över i skålen. Rör om ordentligt. Lägg bakplåtspapper på en plåt, häll över blandningen och fördela den så jämnt som möjligt över plåten. Rosta granolan i mitten av ugnen ca 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum framförallt vid kanterna så att granolan inte bränns. Låt svalna och häll sen över i en burk med tätslutande lock.


Tips!

Smaksätt gärna granolan med olika kryddor. Innan rostning med tex kardemumma eller kanel. Efter rostning (och efter att den svalnat) med 1 dl torkade äppelbitar eller annan torkad frukt och/eller hackade nötter. Granolan håller i 1-2 veckor i sluten burk.

Granolan är ett miljömässigt bra frukostval - varken havre eller pumpa kräver mycket mark för odling och väljer du KRAV eller EU-ekologiska solroskärnor blir blandningen kanon.

Anpassa vid behov

Glutenfri: öka till 6 dl glutenfria havregryn och ersätt havrekrosset med 1 dl hackade nötter eller mer solros- eller pumpakärnor


Näringsvärde per portion

Energi 143 kcal | Fett 8,4 g, varav mättat 1 | Kolhydrat 10,6 g | Fibrer 2,6 g | Protein 5 gOpmerkingen


bottom of page