En klassiker i modern tappning, även kallad moules marinières, med massor av fullvärdigt protein. Ät den långsamt och njut som de gör på Okinawa. Hara hachi bu, säger de där. Mums, säger vi här.
4 portioner
Ingredienser
300 g morötter
200 g palsternacka
1 msk rapsolja
2 kg färska blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
5 dl vitt matlagningsvin
2 dl vatten
1 dl persilja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Förslag på tillbehör
Fullkornsbröd att doppa i såsen
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Tvätta rotfrukterna, skiva dem i bitar och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra och ringla över oljan. Sätt in i ugnen 20-25 minuter, tills de fått fin färg. Rör om några gånger under tiden. Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. Släng de musslor som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll på vin och vatten och tillsätt musslorna. Låt koka 3–4 minuter under lock eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Tillsätt salt och peppar.
Servera musslorna med rotfrukter i skålar och dekorera gärna med lite dill.
Musslor är bra för miljön. Blåmusslor är effektiva vattenfiltrerare vilket kan bidra till klarare och renare vatten där de odlas. Vilda musslor skördas ofta med skrapor, vilket orsakar skador på bottenmiljön och andra djur som lever där. Välj därför gärna odlade varianter märkta med MSC, ASC eller KRAV när du handlar.
Näringsvärde per portion, utan fullkornsbröd
Energi 696 kcal | Fett 19,2 g, varav mättat 2,6 | Kolhydrat 30,2 g | Fibrer 4,1 g | Protein 94,1 g
Comments