top of page
Search

Musslor med ugnsrostade rotfrukter

En klas­si­ker i modern tapp­ning, även kallad moules marinières, med mas­sor av fullvärdigt pro­te­in. Ät den lång­samt och njut som de gör på Oki­na­wa. Hara hachi bu, säger de där. Mums, säger vi här.

4 portioner


Ingredienser


300 g morötter

200 g palsternacka

1 msk rapsolja

2 kg färska blåmusslor

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

5 dl vitt matlagningsvin

2 dl vatten

1 dl persilja

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Förslag på tillbehör

Fullkornsbröd att doppa i såsen


Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Tvätta rotfrukterna, skiva dem i bitar och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra och ringla över oljan. Sätt in i ugnen 20-25 minuter, tills de fått fin färg. Rör om några gånger under tiden. Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. Släng de musslor som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll på vin och vatten och tillsätt musslorna. Låt koka 3–4 minuter under lock eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Tillsätt salt och peppar.


Servera musslorna med rotfrukter i skålar och dekorera gärna med lite dill.

Musslor är bra för miljön. Blåmusslor är effektiva vattenfiltrerare vilket kan bidra till klarare och renare vatten där de odlas. Vilda musslor skördas ofta med skrapor, vilket orsakar skador på bottenmiljön och andra djur som lever där. Välj därför gärna odlade varianter märkta med MSC, ASC eller KRAV när du handlar.

Näringsvärde per portion, utan fullkornsbröd

Energi 696 kcal | Fett 19,2 g, varav mättat 2,6 | Kolhydrat 30,2 g | Fibrer 4,1 g | Protein 94,1 g

bottom of page