Har du också lovat att börja träna och äta rätt under 2022? Du är inte ensam. Så här års fylls gymmen på och många lägger om sin kost. Men förändringarna behöver inte vara så drastiska. Tänk mikrovanor och börja med att lägga till en ny god vana. Det blir oftast enklare (och roligare) då. Här kommer fyra tips för en hälsosam livsstil, inspirerade av filosofin i de blå zonerna. Förhoppningsvis hjälper de dig att njuta och få mer energi att göra det du tycker om.
Fyra tips för ett nytt år i balans
Det är väl ingen stor överraskning, men hundraåringarna i de blå zonerna behöver inte dieter eller personliga tränare för att må bra. De håller igång med vardagsmotion (t ex genom att gå mycket), meningsfulla aktiviteter som trädgårdsarbete och socialt umgänge. Dessutom äter de varierat av naturligt näringsrik, god mat.
1. Undvik kortsiktiga dieter
Tänk långsiktigt. Ät gärna med jämna mellanrum, frukost, lunch, middag och något mellanmål om du behöver, så håller du dig pigg hela dagen, utan dippar eller sötsug. Försök att äta så varierat som möjligt, gärna i regnbågens färger.
Varva grönsaker och gryn, ju helare korn desto bättre, med till exempel baljväxter som bönor och linser, fisk, skaldjur eller ägg. Lägg till frukt, bär och nötter så får du i dig allt kroppen behöver. Minst halva tallriken med grönsaker är en bra tumregel.
Tips! Börja gärna måltiden med en skål grönsaker i stora bitar, då hinner du bli lite mätt på de näringsrika grönsakerna innan du går vidare till huvudrätten. Tänk också på att äta långsamt och njuta av maten. Då är det lättare att hålla balansen.
2. Rör dig
Många verkar tänka "allt eller inget" och börjar inte träna för att de inte hinner. Men lite träning varje dag är bättre än ingen - det finns oftast en lucka när du kan röra på dig. Gå av en hållplats tidigare, ta en kort promenad på lunchen, eller lek ute med barnen.
3. Sov gott
Lättare sagt än gjort, men många av oss sover för lite, trots att sömnen är så viktig för vår hälsa. Med god sömn klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Sömn behövs för kroppens återhämtning; för ämnesomsättningen, för att hålla sötsuget borta, för hjärnans hälsa och funktion, för immunförsvaret och inte minst för att kunna vara pigg på dagen och glädjas åt allt gott den har att erbjuda. Sömnbehovet är individuellt, så länge du känner dig pigg och fungerar bra på dagtid får du tillräcklig sömn.
4. Odla vänskap
Även om allt inte är som vanligt än, kan vi fortfarande ta hand om våra relationer och de betyder mer för hälsan än man kanske tror. Goda relationer skapar gemenskap, trygghet, ett sammanhang och stärker både vår hjärna, immunförsvaret och gör oss mer stresståliga. Med goda vänner lever vi längre och mår bättre. Vem längtar du efter att träffa eller höra av dig till?
Läs mer om hur du tar steg mot en mer hållbar hälsa här >>
Comments