top of page
Search

Pizza vegetariana

Lättlagad piz­za med dinkel, vårt urvete som odlades redan på stenåldern. God mat reser utan pass och visum. Ita­li­en möter Nor­den. Buon appetito!


4 portionspizzor

Ingredienser


Pizzadeg

1,2 dl vatten (fingervarmt, 37 grader)

⅓ pkt jäst

1 msk rapsolja

1 ½ dl dinkelmjöl fullkorn

1 ½ dl vetemjöl

½ tsk salt


Tomatsås

2 dl passerade tomater

1 msk tomatpuré

½ tsk salt

1 msk olivolja

½ tsk oregano

½ tsk mejram el basilika

1 krm svartpeppar


Topping

1 zucchini

12 färska champinjoner

1 msk olivolja

1 liten vitlöksklyfta

ca 16 svarta oliver

2 mozzarellaost (à 125 g) el 250 g riven mozzarella/hårdost

2 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

1 näve gula mangoldskott (vanlig mangold, ruccola el bladspenat går också bra)


Gör så här

Sätt ugnen på 275 grader. Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda ihop och arbeta samman alla ingredienser till degen i ett par minuter, gärna i en assistent eller med degkrokarna på en elvisp. Täck över bunken med en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i ca 30 min.

Rör ihop ingredienserna till tomatsåsen. Skiva zucchini och champinjoner. Bryn zucchinin i oljan. Salta och peppra. Riv över vitlök.

Mjöla bordet, vält ut degen och dela den i 4 bitar (den är lite lös, men använd mjöl på händerna så går det bra). Kavla ut bitarna till runda pizzor och lägg dem på en plåt.

Bred på tomatsås, fördela grönsaker på pizzorna, dela mozzarellan i mindre bitar och lägg på. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter tills den har fått fin färg. Toppa med mangoldskott.


Tips!

Små bitar av färsk grönkål är också gott att lägga på pizzan. De blir alldeles frasiga när de gräddats. Passa gärna på att göra enkla pizzabullar när du ändå är igång. Perfekta till mellanmål eller kanske som lunch? Vi använder samma deg och samma tomatsås, men gör en större sats. Recept hittar du här: https://www.bluehabits.se/post/pizzabullar

Välj EU-ekologisk mozzarella eller någon annan ekologisk eller KRAV-märkt, gärna svensk, ost. Har du ostbitar över i kylen? Riv ner och använd dem i första hand.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Pizzan innehåller mycket lite laktos, men om du är känslig kan du använda laktosfri mozzarella

Mjölkfri/Vegansk: Använd vegansk ost


Näringsvärde per pizza

Energi 449 kcal | Fett 24,8 g, varav mättat 8,5 g | Kolhydrat 36,5 g | Fibrer 5,7 g | Protein 17,2 g


bottom of page