Search

Pizza Vegetariana

Full­korn­spiz­za med dinkel, vårt urvete som odlades redan på stenåldern. Ita­li­en möter Nor­den. God mat reser utan tid, pass och visum. Buon appetito!

4 portionspizzor


Ingredienser


Pizzadeg

1,2 dl vatten (fingervarmt, 37 grader)

⅓ pkt jäst

1 msk rapsolja

1,5 dl dinkelmjöl fullkorn

1,5 dl vetemjöl

½ tsk salt


Tomatsås

2 dl passerade tomater

1 msk tomatpuré

½ tsk salt

1 msk olivolja

½ tsk torkad oregano

½ tsk torkad mejram

1 krm nymald svartpeppar


Topping

1 zucchini

12 färska champinjoner

1 msk olivolja

1 liten vitlöksklyfta

cirka 16 svarta oliver

2 mozzarellaost (á 125 g/st) alternativt 250 g riven mozzarella

2 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

1 näve gula mangoldskott (vanlig mangold, ruccola eller bladspenat går också bra)


Gör så här

Sätt ugnen på 275 grader. Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda ihop och arbeta samman alla ingredienser till degen i ett par minuter, gärna i en assistent eller med degkrokarna på en elvisp. Täck över bunken med en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i ca 30 min.

Rör ihop ingredienserna till tomatsåsen. Skiva zucchini och champinjoner. Bryn zucchinin i oljan. Salta och peppra. Riv över vitlök.

Mjöla bordet, vält ut degen och dela den i 4 bitar (den är lite lös, men använd mjöl på händerna så går det bra). Kavla ut bitarna till runda pizzor och lägg dem på en plåt.

Bred på tomatsås, fördela grönsaker på pizzorna, dela mozzarellan i mindre bitar och lägg på. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter tills den har fått fin färg. Toppa med mangoldskott.


Tips!

Små bitar av färsk grönkål är också gott att lägga på pizzan. De blir alldeles frasiga när de gräddats.

Välj EU-ekologisk mozzarella från Italien eller Tyskland, den har lägst klimatpåverkan.

Näringsvärde per pizza

Energi 449 kcal | Fett 24,8 g, varav mättat 8,5 g | Kolhydrat 36,5 g | Fibrer 5,7 g | Protein 17,2 g


Recent Posts

See All