top of page
Search

Resiliens - en viktig nyckel till välmående

Forskning visar att resiliens har stor betydelse för både för hälsan och välmåendet och är något som vi alla kan träna upp. Ordet resiliens kommer av latinets resilire, att 'studsa tillbaka”. Men begreppet omfattar mer än så.

Resiliens är den långsiktiga förmågan att kunna förutse, leva med och hantera förändringar och samtidigt fortsätta utveckla.

Det handlar om att möta livets motgångar utan att tappa fotfästet. Att i svåra stunder lita på sin egen förmåga, försöka hitta något som ändå är bra och fokusera på det som man faktiskt kan göra, hur litet det än må vara. Vi kanske inte kan ändra situationen som sådan, men vi kan välja hur vi tolkar och reagerar på den. Genom att vara flexibel vid förändringar och växa genom erfarenheter stärks motståndskraften och vi blir mer resilienta.


Motståndskraftiga hundraåringar

Flera av de blå zonerna ligger avskilt och har varit relativt hårt drabbade områden. Utbildningsnivån har varit låg, befolkningen fattig och de flesta har behövt jobba hårt med långa timmar till fots för att försörja sig. Ändå, eller antagligen just därför, har många av dem utvecklat en stark resiliens.

Vägen till mer resiliens

Resiliens är en kombination av tankar, beteenden och handlingar som vi steg för steg kan bygga upp, precis som en muskel. Vi är alla resilienta till en viss grad, annars hade vi inte överlevt, men genom att stärka förmågan blir det lättare att sätta sig i förarsätet för sitt eget liv. Vi böjer oss i vinden, men går inte av. Vi faller när livet slår till, men har förmågan att resa oss igen. För varje gång blir vi lite starkare och får ofta ett både rikare och bättre liv.


Tips för att stärka din resiliens:

  • Ta hand om din kropp Livsstilsfaktorer som bra mat, regelbunden rörelse och god sömn stärker kroppen mot stress, både fysiskt och känslomässigt.

  • Våga be om hjälp Odla dina sociala nätverk. Goda, empatiska relationer skapar sammanhang, trygghet och meningsfullhet. Det gör det även lättare att be om hjälp.

  • Hitta din "Plan de vida" eller "Ikigai" De kan översättas med “anledning att leva” eller “anledning till att gå upp på morgonen” och bidrar till att göra tillvaron meningsfull. Genom att tydliggöra vad som är viktigt på riktigt för just dig får du en tydligare kompass. Läs mer om Ikigai här >>

  • Uppskatta det du har Hur vi tänker påverkar hur vi känner och vår resiliens. Det finns en hel rad olika verktyg här, varav tacksamhet är ett. Att uppskatta det du har kan ge inre lugn och styrka som bidrar till att öka resiliensen. En bra fråga runt middagsbordet kan vara "Vad har varit bra för dig idag?" Även riktigt dåliga dagar finns det ofta något litet som har varit bra och som man kan vara tacksam för.

Comments


bottom of page