top of page
Search

Rödbetsburgare med coleslaw

Vegoburgare med rödbetor och morötter. Naturligt näringsrika råvaror som ger saftiga burgare. Går även utmärkt att servera som biffar med t ex ugnsrostade grönsaker eller råstekt potatis.


4 portioner

Ingredienser


Coleslaw

1 ½ dl matyoghurt

2-3 tsk dijonsenap

½ tsk salt

1 krm peppar

200 g vitkål

1 morot

½ röd lök


Grönsaksburgare

200 g rödbetor

200 g morötter (ca 3 normalstora)

1 gul lök

1 ägg

2 dl riven ost (ca 70 g)

2 krm salt

2 krm svartpeppar

1 ½ dl havremjöl

2 msk rapsolja


Tomat- & gurksallad

4 hamburgerbröd med fullkorn (se recept här eller köp färdiga)

4 salladsblad t ex romansallad

2 tomater

1 röd lök


Gör så här


Coleslaw: Rör ihop matyoghurt, senap, salt och peppar i en skål. Tvätta moroten och skala löken. Riv moroten fint på ett rivjärn och skär löken i tunna skivor. Strimla vitkålen tunt med en osthyvel eller mandolin. Blanda ner morot, lök och vitkål i yoghurtsåsen. Låt stå kallt.

Burgare: Skala rödbetor, löken och morötter. Skär dem i bitar och mixa dem sen i en matberedare eller riv dem grovt på ett rivjärn. Häll över grönsakerna till en bunke och tillsätt ägg, riven ost, salt, peppar och havremjöl. Blanda ihop och forma till biffar, 4 stora eller 8 mindre. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek burgarna på medelvärme 5-8 minuter på varje sida, beroende på storlek. Rör lite på dem försiktigt då och då så de blir jämnt stekta. Dela hamburgerbröden. Skala och skär löken i tunna skivor. Skär tomaterna i skivor. Bygg ihop burgarna med tillbehör och coleslaw.


Tips! Använd gärna ostskalkar som blivit över. Lite starkare ostar som t ex Västerbotten ger god smak på burgarna. Variera gärna med andra rotfrukter.


Rotfrukter som rödbetor och morötter är hälsosamma val för både kroppen och planeten. De kräver inte mycket mark för odling och svenska varianter är lätta att hitta. Välj gärna de ekologiska varianterna. Visste du att man kan äta både bladen på rödbetorna och blasten på morötterna? Den sistnämnda blir god i t ex en pesto.

Anpassa vid behov

Laktosfria: Byt matyoghurt mot laktosfri turkisk yoghurt

Mjölkfria: Byt matyoghurt mot tex havrebaserad fraiche och använd växtbaserad ost

Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller mixa eget på glutenfria havregryn. Använd glutenfria hamburgerbröd

Veganska: Byt matyoghurt mot t ex havrebaserad fraiche, använd växtbaserad ost och ersätt ägget med 3 msk kikärtsspad


Näringsvärde per portion

Energi 536 kcal | Fett 18,3 g, varav mättat 5,9 g | Kolhydrat 67,5 g | Fibrer 12,2 g | Protein 18,7 g

bottom of page