top of page
Search

Tänk blått - lev som i en blå zon

Det finns områden i världen, blå zoner, där människor lever längre. Att de blir hundra år eller mer är inte ovanligt. Och inte bara det. Många av de äldre har hälsan i behåll och är aktiva långt upp i åren. Vad är hemligheten?

Det finns några olika förklaringar, som till exempel att de rör sig mycket. De går, jobbar både i trädgården och hemma och stressar mindre. De har starka familjeband, nära vänner och tydliga sociala nätverk. Och förstås: de äter sundare och naturligare, med mycket grönsaker och frukt i säsong (onekligen lättare när man bor vid Medelhavet eller i Costa Rica), fullkorn, bönor, baljväxter, nötter, frön och vegetabiliska oljor. De snålar på kött, vitt mjöl, socker och alkohol.

Mindre & måttfullt

En bidragande orsak är också att flera av de blå zonerna har historiskt sett inte haft något överflöd och man har vant sig vid mindre och äter måttfullt. Livsstilssjukdomar bland de äldre lyser med sin frånvaro. De har lägre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar, demens, diabetes typ 2 och hormonell cancer.

Låter det för bra för att vara sant? Risken är att det kanske är på väg att bli det. Den västerländska livsstilen har nått flera av de blå zonerna i världen. Nu finns det snabbmatsställen även där och vägarna har asfalterats, så att det är lättare att ta bilen än att gå. Men mycket av det som får dem som bor i de blå zonerna att må bra och leva länge lever kvar, framför allt i de äldre generationerna.


Det var när träffade de pigga 100-åringarna i de blå zonerna som det gick upp för oss hur allt verkligen hänger ihop. Och hur mycket vi kan lära och inspireras av deras naturliga sätt att äta och leva, deras omsorg om varandra och naturen. Nu har tagit hit deras livs- och matfilosofi så att du kan äta och leva den på nordiskt vis. Vi kallar det för att leva blått.


Комментарии


bottom of page