top of page
Search

Tre sorters sill

Självklart finns det sill på vårt lite mer hälsosamma julbord, tre sorter dessutom, i de klassiska julsmakerna. Och lika självklart är de enkla att laga.

6 mindre portioner av varje sort


Ingredienser


Löksill

1 paket 5-minuterssill (ca 420 g, avrunnen vikt 210 g)

½ röd lök

2 msk hackad gräslök

1 msk dill

1 dl matyoghurt

½ msk citronsaft


Gör så här

Skär sillen i mindre bitar.

Skala och finhacka löken. Blanda lök, gräslök, dill, matyoghurt och citronsaft i en skål. Vänd ner sillen. Häll upp i väl rengjord burk med lock och förvara i kylskåp tills den ska avnjutas.


Näringsvärde per portion

Energi 105 kcal | Fett 5,6 g, varav mättat 1,8 g | Kolhydrat 9,5 g | Fibrer 0,2 g | Protein 4,2 g


Curry- & äppelsill

1 paket 5 minuterssill (ca 420 g, avrunnen vikt 210 g)

½ dl purjolök (ca 20 g)

1 litet äpple

1 msk dijonsenap

½ msk curry

1 dl matyoghurt


Gör så här

Skär sillen i mindre bitar. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Skär äpplet i små bitar.

Blanda dijonsenap, curry och matyoghurt i en skål. Vänd ner resten av ingredienserna.

Häll upp i väl rengjord burk med lock och förvara i kylskåp tills den ska avnjutas.


Näringsvärde per portion

Energi 108 kcal | Fett 5,7 g, varav mättat 1,8 g | Kolhydrat 9,9 g | Fibrer 0,4 g | Protein 4,2 g


Senapssill

1 paket 5 minuterssill (ca 420 g, avrunnen vikt 210 g)

1 schalottenlök

1 dl matyoghurt

2 msk dijonsenap, gärna grovkornig

1 msk hackad persilja (färsk eller fryst)


Gör så här

Skär sillen i mindre bitar. Skala löken och skär den i små bitar. Blanda matyoghurt, dijonsenap och salt i en skål. Vänd ner lök, persilja och sill. Häll upp i väl rengjord burk med lock och förvara i kylskåp tills den ska avnjutas.


Näringsvärde per portion

Energi 107 kcal | Fett 5,8 g, varav mättat 1,8 g | Kolhydrat 9,2 g | Fibrer 0,2 g | Protein 4,4 g

Sill är bra mat som är rik på omega-3-fettsyrorna DHA och EPA, viktiga för bland annat membranstrukturer, tillväxt, nervsystemet och inflammatoriska processer. För både klimatets och hälsans skull är det dock viktigt att välja MSC- eller KRAV-certifierade varianter och undvika de som kommer från Östersjön (de kan innehålla höga halter av dioxin och PCB). Visste du att strömming och sill är samma fiskart, men byter namn söder om Kalmar. Norröver heter den strömming, söder om sill.

Comments


bottom of page