top of page
Search

Därför ska du äta gröna bananer och kall potatis

Du har kanske hört att det är bättre för hälsan att äta bananerna gröna och låta potatisen svalna innan du äter den? Skälet till det är resistent stärkelse.


De exakta mekanismerna bakom hälsoeffekterna är inte helt klarlagda än, men nya studier kommer hela tiden och forskningsområdet är mycket spännande. Det vi vet idag är att resistent stärkelse gynnar tarmfloran, hjälper till att balansera blodsockret, kan påverka vissa inflammationsmarkörer och till viss del bidra till viktminskning hos personer med diabetes typ 2. Andra områden som man undersöker är om den även kan öka mättnad, minska blodfetter och bidra till mer generell viktminskning, men mer forskning behövs. Resistent stärkelse beter sig dessutom olika hos olika människor, bland annat beroende på vilken tarmflora man har.


Resistent stärkelse finns i bland annat i fullkorn av olika slag, baljväxter och gröna bananer. Den finns även i potatis, ris och pasta som först kokats och sen fått svalna, en process som kallas retrogradering.

Ett slags prebiotika

Eftersom resistent stärkelse inte absorberas i tunntarmen (enzymerna kommer inte åt den) går den vidare intakt till tjocktarmen där den gynnar de goda tarmbakterierna (den är med andra ord en prebiotika), skapar en bra tarmflora som producerar kortkedjiga fettsyror som i sin tur har en rad positiva effekter på vår hälsa.


Vill du också ha hälsofördelarna med resistent stärkelse?

Healthy blue habits:

  • Ät gärna potatis och pasta kall i sallad. Recept på en god sallad hittar du här

  • Smyg in mer bönor, ärtor eller linser i vardagsmaten. Lite i köttfärssåsen, lite i salladen, gör en smakrik hummus…

  • Fyll på med fullkorn - välj bröd med hög andel, ät matgryn som tex mathavre eller bulgur till lunch eller middag och börja dagen med gröt på havre, dinkel eller rågflingor. Recept på olika fullkornsvarianter hittar du här

Vill du hellre äta bananerna gula och potatisen varm så gör det. Mat ska vara gott och även gula och varma varianter är hälsosamma. Riktigt mogna bananer kan man dessutom använda istället för vanligt strösocker i många bakverk eller göra nyttiga pannkakor på.

コメント


bottom of page